بتن و ویژگی های آن ساختمانچی
سنگدانه ها حدود ۶۰ تا ۷۵ درصد بتن را تشکیل میدهد، در نتیجه انتخاب آنها از اهمیت خاصی برخوردار است. سنگدانهها باید از موادی تشکیل شده باشد که دارای مقاومت کافی بوده و در مقابل شرایط محیطی، مقاوم باشد، همچنین نباید حاوی مصالحی باشد که منجر به خرابی سازه گردد. گاهی یک یا چند افزودنی نیز برای تغییر دادن مشخصه های بتن از جمله کارایی، پایایی و زمان سخت شدن به آن اضافه می کنند. مخلوط خمیری را داخل قالب می ریزند و بعد از عمل آوری، محصول نهایی شبیه سنگ میباشد، مقاومت فشاری آن بالا و مقاومت کششی آن پایین (تقریبا یک دهم مقاومت فشاری آن) است. در نتیجه در نواحی کششی بتن برای جبران ضعف مقاومت کششی آن از فولاد کششی و برشی استفاده میگردد و به آن بتن مسلح گفته میشود.
بتن یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است که به دلیل خواص انعطافپذیر خود مورداستفاده قرار میگیرد. با کمی تغییر در ترکیب بتن و افزودن مواد مختلف به آن میتوان خاصیتهای این ماده را تا حد زیادی تغییر داده و برای کاربردهای مختلف از آن استفاده کرد. معمولا از دستگاه سیمان پاش برای پاشش بتن استفاده میشود؛ نحوه پاشش و فشار کاری این دستگاهها با توجه به نوع ساختار ماده و کاربرد آن متفاوت خواهد sepanta بود. این بتن جهت کاربری در ساخت نیروگاه های هسته ای (و برای پیشگیری از بروز نشت های اتمی و آلایندگی محیط زیست) طراحی می گردد. وزن ویژه بتن سنگین ۵/۱ تا ۵/۲ برابر بتن معمولی (۳۵۰۰ تا ۶۰۰۰ کیلوگرم بر هر متر مکعب) است. بتنهای سنگین، با عنوان بتن با چگالی بالا نیز شناخته میشود.
- خاکستر بادی، سرباره کوره آهن گدازی، سیلیکا فیوم، خاکستر پوسته برنج و متاکائولین را میتوان به عنوان پرکاربردترین افزودنی های معدنی بتن در نظر گرفت.
- بتن عموما به صورت ساده و بدون مسلح کردن در صنعت امروزی کاربرد گستردهای ندارد.
- بتن تحت اثر عمل سانتریفوژ به جداره قالب پرتاب شده و یک دیواره سخت متراکم نفوذ ناپذیر را بوجود می آورد.
- آب برای واکنش شیمیایی با سیمان (هیدراتاسیون) لازم است و رابطه مستقیم با کارایی بتن دارد.
سنگدانه ها، نباید حاوی ماده ای باشد که می تواند بر کیفیت بتن تأثیر منفی بگذارد. درنهایت، سنگدانه ها به تقویت عملکرد محصول نهایی بتن کمک می کنند. توصیه می شود در مرحله نهایی کار، بیش ازحد بتن را حرکت ندهید تا سنگدانه ها به طور کامل در کنار هم قرار بگیرند.
خاکبرداری برای مراحل فونداسیون، تنظیم، اقدامات ایمنی و آب گیری
این محصول در دو رنگ تیره و روشن برای استفاده در کفپوش مکانهای عمومی و منازل تولید و به بازار عرضه میشود. بتنی است که در کارخانه بتن در قالب های جداگانه ریخته می شود و به شکل کنترل شده ای به عمل آمده و سفت می گردد و به هنگام لزوم برای نصب نهایی به محل کارگاه منتقل می شود. در این فرآیند می توان بتن با کیفیت بالای قالب بندی و مقاومت و قیمت نسبی پایین ساخت. این روش برای تولید دال های کف، بلوک ها ، جداول راه سازی، پی نرده های حصار، تیرهای پل ها و دیوارها و غیره به کار می رود. قطعات پیش ساختهمی توانند دارای آرماتور بوده و قطعات فولادی مهندسی نیز در آن جاسازی و نصب شوند.
سپس بتن در 4 مرحله به مخروط اضافه شودهمچنین برای متراکم کردن بتن باید در هر مرحله تعداد 25 ضربه به سطح بتن وارد شود. در نهایت با بالاکشیدن مخروط ناقص و قرار دادن آن به صورت وارونه در کنار بتن، باید میزان ارتفاع بتن ریخته شده را نسبت به ارتفاع مخروط با خط کش اندازه گیری شود. از اختلاف ارتفاع مخروط با ارتفاع بتن ریخته شده، عدد اسلامپ بدست میآید. عدد اسلامپ باید توسط جداول ارائه شده از سوی استانداردهای بینالمللی بررسی شود.
بتن چیست؟ + مواد تشکیل دهنده + انواع
علاوه بر فولاد، مواد دیگری نظیر پلیمر، شیشه، کربن و حتی الیاف طبیعی (الیاف پوسته نارگیل) نیز در ساخت بتنهای الیافی مورد استفاده قرار میگیرند. «بتن استامپی» ، نوعی بتن معمولی با تفاوتهای جزئی است که اغلب برای اهداف ظاهری و معماری مورد استفاده قرار میگیرد. زمانی که بتنهای معمولی در حالت پلاستیک قرار دارند، یک قالب با شکل و طراحی متفاوت بر روی آنها قرار میگیرد.
به همین جهت بتن خوب به بتنی گفته می شود که وقتی در آزمایشگاه شکسته می شود، محل شکست مقطع سنگ ها باشد نه مقطع سیمانی بتن. اگر به دنبال خرید بتن آماده هستید، حتما در این زمینه باید با یک متخصص مشورت نمایید، چرا که بتن آماده در عیارهای متفاوت عرضه می گردد. بنابراین با توجه به نوع کاربری آن باید از عیار مخصوص استفاده نمایید. سرباره آتشفشانی از خاصیت هیدرولیکی برخوردار است و به عنوان جایگزین بسیار مناسب برای سیمان پرتلند قابل استفاده است. افزودنی های بتن به دو دسته افزودنی های شیمیایی و افزودنی های معدنی دسته بندی می شوند که در ادامه به توضیح آن ها پرداخته ایم.
دوام بالا، مقاومت در برابر آتش؛ نیاز به تعمیر و نگهداری بسیار کمتر از دیگر مصالح ساختمانی است. شاتکریت توسط نازل و با کمک فشار هوا به سطح مورد نظر پاشیده میشود. تراکم و بتنریزی همزمان از مزیتهای استفاده از شاتکریت است. در برخی از موارد، سطوح سازههای بتنی با حفره همراه میشوند. این حفرهها علاوه بر افزاش احتمال ترک خوردگی بتن، ظاهر سازه را نیز خراب میکنند. در این موارد، سطوح آسیبدیده یا متخلخل با استفاده از بتنهای مخصوص ترمیم میشوند.
امکان ترکیب با تقویتکنندههای فولادی؛ به دلیل مشابه بودن ضریب انبساط حرارتی بتن و فولاد، ترکیب آنها (محصولی با مقاومت فشاری و کششی بالا) را میتوان در بسیاری از سازهها به کار برد. رخ دادن ترک کششی در یک پل بتنیمقاومت فشاری بتن با گذشت زمان افزایش مییابد. به همین دلیل برای سنجش کیفیت محصول نهایی، معمولا اولین آزمایش مقاومت فشاری پس از ۷ روز بر روی نمونه انجام میشود. طبق استاندار ASTM (+)، آزمایشهای بعدی باید با دورههای زمانی 28 و 90 روزه انجام شوند. معمولا مقاومت فشاری 7 روزه بتن، حدود 60 تا 70 درصد مقاومت 28 روزه آن خواهد بود. شکست تیر بتنی تحت بار فشاری و کششیمسئله پایین بودن مقاومت کششی، سبب ایجاد ترکهای کششی و شکست سازههای بتنی تحت بارهای شدید میشود.